top of page

3 tips! Hur blir man bekväm framför kameran?

Uppdaterat: 10 apr. 2023

Hej och glad onsdag!


En del av de frågor jag får in i samband med att fotouppdrag bokas är just som rubriken lyder. Hur blir jag bekväm framför kameran? Jag uppskattar alltid när kunder är ärliga med att det kanske känns pirrigt innan en fotografering eller att man rent ut sagt är skitnervös. I det här inlägget vill jag dela med mig av de tips jag upplevt fungerat under de år jag har fotograferat!


Mina tips:

1. Stäm av allt du behöver veta med fotografen innan uppdraget

För en del fungerar detta jättebra! Ofta kan fotografen själv ta på sig rollen att informera om sådant som är nödvändigt att veta. Det säger dock inte att du kan ha frågor kvar. Se därför till att stämma av kring allt du undrar över. Att känna att man har koll på läget och vet vad man kan förvänta sig kan underlätta för många. För en del kan det upplevas tvärtom, att ju mer man vet desto mer oöverkomligt känns det. Du får göra en avvägning själv om du är en "måste veta allt"-person eller "jag tar det som det kommer"-person. Om du är nummer 2 kan du kolla på mina två andra tips!


2. Sänk kraven på dig själv

Att bli nervös är normalt och särskilt om det kan kännas som en utsatt position att stå framför kameran inför en främmande person. Kom ihåg dock att det är fotografen som har anlitats för att jobba, och inte du som har anlitats för att modella. Det är därför inte upp till dig att få bilderna bra! Fokusera bara på syftet med uppdraget och varför ni från början ska fotografera. Kanske kan det också hjälpa att erkänna för fotografen att du är nervös, så kommer det med stor sannolikhet inte vara främmande för fotografen att höra om en kund som är nervös. Sedan kan ni jobba runt det. När jag jobbar med mina kunder ser jag alltid till att prata mycket under fotograferingen. Tystnad kan göra att kunden blir nervös men att skämta, skratta och prata om annat än själva fotograferingen brukar kunna lätta upp stämningen. Jag jobbar även mycket med att ge direktiv för lättare poseringar och visar upp de foton jag tar för att ge respons på hur fotograferingen går.


3. Glöm inte bort att ha kul!

Det behöver inte vara något stort och kravfyllt att bli fotograferad. Tvärtom kan det ses som något roligt och spännande. Försök att släppa kontrollen och lägga ansvaret hos fotografen. Fokus ska bara ligga på att fånga dig och det görs bäst när du slappnar av och bara är i nuet!


Jag hoppas att dessa tips ska hjälpa er framåt i känslan av att bli mer bekväm framför kameran. Om du tycker om sån här läsning tycker jag du kan kika in på mina andra blogginlägg under rubriken "tips". Du kan också följa bloggen HÄR för att inte missa nya inlägg - då signar du först upp som medlem för att sedan ta del av nyheter här på hemsidan. Eller gilla min sida på Facebook för att ta del av vad jag lägger upp där! Lycka till!74 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Wictor Mikaelsson
Wictor Mikaelsson
Apr 01, 2020

Suveräna tips! Tycker även att detta framförs av dig då du fotar vilket gör att det är enkelt att stå framför kameran för en gångs skull!

Like
bottom of page