top of page

5 TIPS VID BOKNING AV BRÖLLOPSFOTOGRAF

Uppdaterat: 22 nov. 2019

I ett hav av bröllopsfotografer med varierande stilar, priser och paket... hur hittar man den rätta? Här nedan kommer tips att tänka på vid bokning av bröllopsfotograf som jag hoppas ska hjälpa till i sållandet av att slutligen hitta en som passar just era behov.


1. Lär känna fotografen och dennes stil

Jag lade upp samma tips i mitt inlägg om 5 tips vid bokning av fotograf men kan inte betona det tillräckligt: avsätt tid för att se om ni tycker om fotografens tidigare foton och om ni tycker om dennes fotostil. Eftersom fotografen ska föreviga en av livets största dagar är det viktigt att ni känner er säkra över att fotografen kommer fånga dagen på ett sätt ni tycker om. Titta då gärna på många foton från samma dag för att få ett övergripande intryck om hur fotografen jobbar och vad ni kan förvänta er. Detta leder ganska naturligt över till nästkommande tips:


2. Prioritera fotograf i er budget

Bröllopet är som ovan nämnt en av livets största dagar. Ni kommer att ha planerat inför bröllopet i flera månader (kanske år) för att spara pengar, lägga upp budget, boka lokaler, besluta om ringar, välja klädsel med tillhörande sminkning och håruppsättning, besluta om minsta detaljerna inom interiör, bestämma vilken mat och dryck som ska serveras, fatta beslut om antalet inbjudningar som ska skickas ut samt hur inbjudningarna ska se ut, välja brudtärnor och marskalkar, etc. Det ni har kvar efter bröllopsdagen är era bröllopsfoton. (Självklart bröllopspresenterna också! Och förmodligen massor av mat). När all denna planering har lagts åt att forma och förbereda ert bröllop: varför skulle bröllopsfotograf inte prioriteras för att få ordentliga foton från dagen? Ifall du vill läsa mer om varför bröllopsfotograf kostar kan du läsa mitt inlägg om det här. De flesta bröllopsfotografer erbjuder olika paket, där ni utifrån er planering av dagen kan boka in ett passande paket för att föreviga er dag. Att boka en fotograf för en heldag kan dock rekommenderas för att fånga allt kring hur just er bröllopsdag var. Prioritera längre fotograferingstid för att försäkra er om att dagens alla stora och små ögonblick fångas på bild. Vill du läsa mer om vad som ingår i mitt heldagspaket kan du göra det här.


3. Var ute i god tid!

Det här tipset har ni säkert hört innan men kan inte tjatas tillräckligt om. När ni väl har fattat tycke för en bröllopsfotograf finns ingen anledning att vänta med att boka in fotografen på ert datum. Bröllopsfotografer bokas upp snabbt, ibland mer än ett år i förväg, och då är det viktigt att vara "på hugget" med att boka sin bröllopsfotograf. Speciellt vid bröllop under sommarmånaderna.


4. Skriv en lista tillsammans med fotografen

Om inte fotografen själv tillgodoser er med en checklista inför bröllopsfotograferingen, skapa då en tillsammans. Där kan ni samla viktiga delar av dagen som ni önskar fotograferas. Ni kan även skriva ned vilka gruppfoton som ska prioriteras. Be sedan tärnor, marskalkar eller vänner hjälpa fotografen hålla koll på att alla är med. Förslaget är att börja med den största gruppen först så att dessa sedan kan avvika. En bra fotograf anpassar sig till de olika ljus- och väderförhållandena som råder men dubbelkolla gärna med er fotograf vad ni gör ifall det är dåligt väder.


5. Om fotograf bokas: skippa mobilerna

Be gärna gästerna hålla mobilerna gömda. Meddela att ni har en professionell fotograf på plats som i stället kommer ansvara för att föreviga dagen. Om ni har gäster som springer runt med mobilen i högsta hugg är det detta ni kommer se tillbaka till om 10 år när ni bläddrar igenom bröllopsfotona. Låt i stället dagen präglas av hög närvaro.För att kunna lita på att alla delar av dagen förevigas av bröllopsdagen hänvisar jag till punkt 4 om att skriva lista med fotografen. Då har ni detta att luta er tillbaka mot och kan slappna av i att fotografen enskilt kan ansvara för fotograferandet utan att gäster behöver fota med mobilerna.


Jag hoppas att dessa tips ska hjälpa er framåt i sökandet efter er bröllopsfotograf. Även att ni kan ta med er något tips för när ni väl har bokat fotograf. Om du tycker om sån här läsning tycker jag du kan kika in på mina andra blogginlägg under rubriken "tips". Du kan också följa bloggen HÄR för att inte missa nya inlägg - då signar du först upp som medlem för att sedan ta del av nyheter här på hemsidan. Eller gilla min sida på Facebook för att ta del av vad jag lägger upp där! Lycka till!

123 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page