Varför kostar en bröllopsfotograf?

God kväll och hoppas du har en fin söndag!


I det här inlägget tänkte jag reda ut lite vad som gör att bröllopsfotografer kostar. Jag får själv frågan emellanåt men ser även frågan dyka upp många gånger i Facebookgrupper som handlar om bröllop. Vad är det som gör att bröllopsfotografer kostar?


Nedan har jag punktat upp vad en bröllopsfotograf tar/kan ta betalt för. De är inte på något sätt rangordnade men har siffror för att hålla koll på antal.


1. Kamerautrustning och annan utrustning

En fotograf har visserligen inte alltid regelbundna kostnader vad gäller just själva utrustningen. Däremot kostar kamerautrustning och tillbehör en slant. Kamera, objektiv, kameraväska, extra batterier, extra lagringsutrymme (minneskort, hårddiskar)... är utrustning som springer iväg i pris väldigt fort.


2. Fotografens varumärke

Jämför med en tröja du ska köpa. En tröja som är mer exklusiv kommer att kosta mer än en tröja som kanske är mer åt budget-hållet. Budget-tröjan kanske kommer ur ett brett sortiment medan den exklusiva tröjan är från en butik som enbart tillverkar just sådana tröjor. Det här kan förklara skillnaden mellan fotografer och deras varumärken. Vissa fotograferar allt, där bröllop är en av tjänsterna som erbjuds, medan andra fotograferar enbart bröllop och specialiserar sig inom detta. Detta är något som en fotograf kan ta betalt för.


3. Tid både på plats och efteråt med bearbetning av foton

De timmar som fotografen arbetar på plats motsvarar inte hela arbetsprocessen. Utöver fotograferingen av ett bröllop tillkommer uppbackning av fotona (kanske över flera hårddiskar), sållning bland fotona, bearbetning, eventuellt smakprov till brudparet och laddas upp i webbgalleri. Om bröllopsfotografen även erbjuder utskrift av foton ska dessa både väljas ut av brudparet och sedan förberedas för leverans av fotografen.


4. Användningsrätt av foton

Vissa bröllopsfotografer erbjuder fri användningsrätt av sina foton medan andra fotografer önskar mer kontroll över hur fotona används. Exempelvis att fotografen ger ut några foton högupplösta, som då kan användas fritt, medan resterande foton är lågupplösta och behövs köpas loss. Fri användning kan innebära: publicera på sociala medier, utskrift av foton eller dylikt. Då saknar fotografen kontroll över var fotona kan hamna någonstans och ifall de även används av andra eller tredje part. Därav önskar många fotografer att kunden går via fotografen för att få tillstånd att använda fotona.


5. Bröllopsfotografer jobbar hårt

Det är inte att bara trycka på avtryckaren och hela bröllopet har förevigats. En bröllopsfotograf måste vara med i svängarna hela den tid hen är uppbokad för bröllopsfotografering. Just för att inte missa att dokumentera några viktiga moment av dagen. Det finns något som kallas "bröllopsbakis" som många bröllospfotografer kan känna igen sig i. Detta kan komma av att under hela bröllopet vara fokuserad på att inte missa minsta viktig detalj. När bröllopet sedan är över släpper spänningen och då kan man uppleva sig vara mer eller mindre utmattad, eller "bröllopsbakis".


6. Licens för redigeringsprogram

Detta gäller inte bara bröllopsfotografer och varför de kostar. Detta gäller fotografer generellt som använder professionella redigeringsprogram. För de/det redigeringsprogram fotografen används krävs licens som fotografen får betala för.


7. Resa till och från plats

En del bröllopsfotografer inkluderar denna kostnad i sina bokningspaket medan andra lägger på det som en tilläggsavgift. Oavsett är det ofta en kostnad att på något sätt räkna med för att få fotografen att åka och dokumentera ert bröllop.


8. Reka fotolocations för porträttfotograferingen eller first look

Med hänsyn till att det kan se olika ut för olika bröllopsfotografer är detta också en del av fotografens arbete. Ibland kommer bröllopsfotografen överens tillsammans med brudparet om vilka platser som blir ämnade för att fotografera "the" bröllopsfoton och first look på. Ibland är detta ett jobb som överlåts åt fotografen att bestämma om.


9. Annat som ingår utöver själva fotograferingen

Som framkommit av ovanstående punkter jobbar bröllopsfotografer olika. Det som ytterligare kan vara extra arbete för fotografen är att erbjuda provfotografering, finnas tillgänglig för frågor eller möten, att ge tips. Det beror lite på hur fotografen arbetar men jag vill lyfta dessa som ytterligare punkter för allt som ingår i en bröllopsfotografs arbete.


10. Förvärvad kunskap

Det här kan mer eller mindre vara en indirekt kostnad, likt punkt 2 om varumärke och stil. Det gör den dock inte mindre värd att lyfta. Bröllopsfotografer slutar inte arbeta när de skickat iväg sina leveranser. De samlar kunskap, inspiration och utbildar sig. Alla bröllop ser olika ut och då gäller det att ha en bred kunskapsbas för att också kunna följa med i svängarna oavsett hur bröllopen de fotograferar ser ut.


Med ovanstående tio punkter hoppas jag ha kunnat tillföra lite klarhet för vad som både direkt och indirekt kostar i att anlita en bröllopsfotograf. Att ta betalt är inte att vara elak. Det är ett sätt att få ett utbyte för arbetet som erbjuds. Att anlita en professionell bröllopsfotograf är en investering i att låta någon som kan göra jobbet. Ifall farfar med hans kamera ska fotografera bröllopet kan risken finnas att han tappar fokus under vigseln för att han fångas av ceremonin och blir rörd. Den stund som kanske är en av de viktigaste att föreviga. Eller att han fångas med i stämningen under något annat viktigt moment under dagen. Det kan undvikas av att i stället anlita en person som faktiskt inte kommer dit i huvudsak för att njuta av bröllopet tillsammans med brudparet. Utan som kommer dit med ett uppdrag. Det är värt varenda öre att få professionella bröllopsfoton att titta tillbaka till resten av livet.


Om du tycker om sån här läsning tycker jag du kan kika in på mina andra blogginlägg under rubriken "tips". Du kan också följa bloggen HÄR för att inte missa nya inlägg - då signar du först upp som medlem för att sedan ta del av nyheter här på hemsidan. Eller gilla min sida på Facebook för att ta del av vad jag lägger upp där!

249 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla