top of page

5 TIPS VID BOKNING AV FOTOGRAF

Uppdaterat: 11 jan. 2021

När du ska boka en fotograf kan det finnas en del du behöver stämma av med både dig själv och med fotografen. Att anlita en fotograf handlar inte bara om att låta en professionell person föreviga ett minne eller ta foton för det användningsområde de ska användas till. Det kan även vara en ekonomisk fråga. Då vill du givetvis vara säker på vad det är du investerar i. Här nedan kommer tips att tänka på när du anlitar fotograf:


1. Lär känna fotografen och dennes stil

Det är viktigt att du/ni som bokar fotograf tycker om fotografens tidigare bilder. Varje fotograf har sin stil och eftersom fotona blir den produkt du/ni får efteråt, är det viktigt att du/ni tycker om dem. Är det åt det varmare eller kallare hållet? Ljusa eller mörka foton? Det finns massvis av sätt att uttrycka känslor och fånga ögonblick på. Se till att du/ni känner en säkerhet över att fotografen kommer att kunna fånga det på det sätt du/ni önskar.


2. Kolla upp vad som ingår i bokningen

Du kan vilja kolla upp antalet foton som ingår, antalet timmar för fotograferingen, ifall det finns möjlighet att träffa fotografen innan (beroende på uppdrag), om fotografen står för plats eller ifall du/ni ska föreslå plats/er, ifall fotografen har backup om något händer med kameran eller om hen blir sjuk och hur leveransen av fotona går till samt när du kan förväntas få fotona efter att uppdraget är utfört.


3. När du vet vad fotografen ger: vet fotografen vad du vill ha?

Ge fotografen förutsättningar och chans att lära känna dig och dina behov för att ni ska kunna möta varandra halvvägs. Har du tydligt förmedlat vad för foton du önskar och hur de senare ska användas? Ett tips kan vara att peka ut någon/några favoriter av fotografens portfolio, eller om du har annat referensfoto, för att säkerställa att fotografen har uppfattat vad du önskar för foton.


4. Tråkigt men ack så viktigt... avtal!

Begär ett avtal med din fotograf på vad som kommer att ingå i fotograferingen. Detta kan vara av extra vikt vid större uppdrag. Det är viktigt att båda parter står på det klara med vad fotouppdraget förväntas resultera i. Den information du fått om vad som ingår i fotograferingen kan vara bra att få i form av ett avtal för att säkerställa att det är det här du kommer att få.


5. Glöm inte bort att ha kul!

Att låta sig bli fotograferad av en fotograf ska kännas både spännande och roligt. När det väl är dags för fotograferingen, oavsett om det handlar om en hel dags bröllopsfotografering eller en timmes porträttfotografering, ska du släppa kontrollen och lägga över ansvaret hos fotografen. Fokus ska vara på att fånga dig/er och det görs bäst när du/ni slappnar av och bara är i nuet!

227 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

3 tips! Hur blir man bekväm framför kameran?

Hej och glad onsdag! En del av de frågor jag får in i samband med att fotouppdrag bokas är just som rubriken lyder. Hur blir jag bekväm framför kameran? Jag uppskattar alltid när kunder är ärliga med

Comments


bottom of page